Събития
Процедури

КАЛЕНДАР

ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА НА ДЕН ДОСТИГАТ ДО БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ“

ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА НА ДЕН ДОСТИГАТ ДО БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ“

Всеки ден около 500 хил. лв. безвъзмездна европейска помощ достига до българските компании благодарение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Годишното информационно събитие за отчитане на напредъка по програмата. По думите му към днешна дата над половин милиард лева от бюджета на програмата е изплатен към бенефициентите. През миналия програмен период този процент на разплатени средства е бил постигнат едва на шестата година. „Или с други думи през програмния период 2014 – 2020 г. се движим 2,5 пъти по-бързо и по-ефективно“, подчерта той.

„С това темпо на работа, очакваме до края на програмния период над 3 000 български компании да се възползват от безвъзмездна европейска помощ по програмата“, каза още зам.-министър Манолев. По думите му ОПИК продължава да е една от най-добре представящите се програми в България. „Обявили сме процедури за над 70% от бюджета на програмата и сме сключили над 1 500 договора на обща стойност 1,414 млрд. лв. Голяма част от тях са в процес на изпълнение“, допълни икономическият заместник-министър и съобщи, че през 2018 г. ще стартират нови процедури на обща стойност от около 400 млн. лв.

Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ представи напредъка по изпълнението на ОПИК, а нейният заместник Калин Маринов запозна аудиторията с данните по другата програма, която се управлява от министерство на икономиката – Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“.

По време на събитието бяха представени и новите схеми за кандидатстване, които ще бъдат открити през 2018 г., както и продукти на някои от добрите примери от реализирани проекти. Част от бенефициентите по програмата показаха резултатите в производството си, след успешно внедрени иновации или подобрения в него. Сред гостите на форума бяха представители на бизнеса, браншови организации, държавни институции, медии и др.